11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Tarım ve Hayvancılığın Türkiye Ekonomisindeki Yeri Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Tarım ve Hayvancılığın Türkiye Ekonomisindeki Yeri Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Beşeri Sistemler Sayfa 154, 155  Tarım ve Hayvancılığın Türkiye Ekonomisindeki Yeri Ölçme ve Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları

Tarım ve Hayvancılığın Türkiye Ekonomisindeki Yeri Ölçme ve Değerlendirme

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 154 Cevabı

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Tarımsal verimi artırmak için neler yapılmalıdır?

  • Cevap: Sulama yapılmalı, gübre kullanılmalı, toprak bakımı gerçekleştirilmeli, zararlılarla mücadele edilmeli, tohum ıslahı yapılmalı ve makineli tarıma geçilmelidir.

2. Türkiye’de en çok beslenen hayvan türünün koyun olmasının nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Türkiye’de bozkırların geniş yer kaplaması ve yer şekillerinin elverişli olmasıdır.

3. Buğday ve arpanın Doğu Karadeniz kıyılarında yetişmemesinin nedeni nedir?

  • Cevap: Bu ürünlerin yaz kuraklığı istemesi ve Doğu Karadeniz kıyılarının her mevsim yağışlı olmasıdır.

4. Türkiye’nin dünya üretiminde ilk sırada yer aldığı tarım ürünleri hangileridir?

  • Cevap: İncir, fındık, kayısı

B. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.

  • Cevap:

1. Geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilen tarımsal üretimde verim doğa koşullarına bağlıdır.
2. Türkiye’de pamuk en çok Şanlıurfa ilinde yetiştirilir.
3. Yazların yağışlı geçtiği ve gür çayırların yetiştiği yerler büyükbaş hayvancılığına elverişlidir.
4. Pamuk, Karadeniz kıyılarında yetiştirilemez.
5. Türkiye’de elma ve üzümün üretim alanlarının geniş olmasının nedenleri Bu ürünlerin iklim seçiciliklerinin az olması ve soğuğa dayanıklı olmalarıdır.
6. Yaş ipek kozası üretiminde Diyarbakır, Antalya ve Ankara ilk sırada yer almaktadır.

C. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. I. Pamuk
II. Buğday
III. Çeltik
IV. Tütün
Yukarıdaki tarım ürünlerinden hangilerinin üretim alanına devlet müdahale etmektedir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV

  • Cevap: E

2.Yaz yağışı alan yerlerdeki meralar, büyükbaş hayvancılığa elverişlidir.
Buna göre haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisi, büyükbaş hayvancılığa daha çok elverişlidir?
A) I B) II C) III D) IV E) V

  • Cevap: D

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 155 Cevabı

3. Aşağıda, bazı yıllarda Türkiye’deki nadas alanları verilmiştir.

Nadas alanlarının değişmesinde;
I. sulanan alanların artması,
II. gübre kullanımının artması,
III. tarım tekniğinin değişmesi etmenlerinden hangilerinin sonucu olduğu savunulabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

  • Cevap: E

4. Aşağıdakilerden hangisinde bir il, en çok o ilde yetiştirilmeyen tarım ürünüyle birlikte verilmiştir?
A) Elma – Isparta
B) Fındık – Giresun
C) Üzüm – Manisa
D) Kayısı – Malatya
E) İncir – Aydın

  • Cevap: B

5. Türkiye’de hayvancılıkla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Muğla ve Ordu en fazla bal üreten illerdir.
B) Kıl keçisi daha çok Toroslar’da beslenmektedir.
C) En fazla balık, Ege’den elde edilmektedir.
D) Modern anlamda sığır besiciliği daha çok tüketim merkezlerine yakın yerlerde gelişmiştir.
E) Kümes hayvancılığı daha çok büyük şehirlere yakın yerlerde gelişmiştir.

  • Cevap:C

6.Haritada numaralarla gösterilen yerlerle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) I numaralı yerde tütün üretimi fazladır.
B) V numaralı yerde pamuk da üretilmektedir.
C) III numaralı yerde turunçgil üretilmektedir.
D) IV numaralı yerde tarım alanları geniştir.
E) II numaralı yerde buğday ve arpa üretimi fazladır.

  • Cevap: B

7. Güneydoğu Anadolu’da sulanan tarım alanlarının artması, aşağıdaki ürünlerden hangisinde artışa neden olması beklenmez?
A) Kırmızı mercimek
B) Pamuk
C) Mısır
D) Susam
E) Ayçiçeği

  • Cevap: A

8. Yetişme alanı geniş olan tarım ürünlerinin iklim seçiciliği azdır.
Buna göre aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin iklim seçiciliği daha azdır?
A) Çay
B) Muz
C) Elma
D) Fındık
E) Turunçgiller

  • Cevap: C
Bu içeriğe emoji ile tepki ver

Yorum yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.