10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 4. Ünite Çevre ve Toplum Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 4. Ünite Çevre ve Toplum Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Gün Yayınları 4. Ünite Çevre ve Toplum Sayfa 265, 266  4. Ünite Çevre ve Toplum Ölçme ve Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları

4. Ünite Çevre ve Toplum Ölçme ve Değerlendirme

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 265 Cevabı

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Meteorolojik kökenli doğal afetler hangileridir?

  • Cevap: Meteorolojik kökenli doğal afetler su baskınları, kuraklık, aşırı sıcaklar, aşırı soğuklar ve çığ olayıdır.

2. Yeryüzünün deprem bakımından tehlikeli yerleri nerelerdir?

  • Cevap:  Yeryüzünün deprem bakımından tehlikeli yerleri Büyük Okyanus kıyıları, Atlas Okyanusu sırtı, Alp-Himalaya kuşağı

3. Çığdan korunmak için neler yapılması gerekir?

  • Cevap: Çığdan korunmak için ağaçlandırma yapılmalı, yamaçlarda setler ve yapay çığ oluşturulmalı, bu tür bölgelere yerleşim birimi kurulmamalı ve bu alanlardan yol geçirilmemeli ya da sağlam tünellerden geçirilmelidir

4. Türkiye’de çığ olayının en çok görüldüğü iller hangileridir?

  • Cevap: Türkiye’de çığ olayının en çok görüldüğü iller Bingöl, Tunceli, Bitlis ve Hakkâri’dir.

5. Ülkemizde orman yangınlarına daha çok hangi dönemde rastlanır?

  • CevapÜlkemizde orman yangınlarına daha çok yaz dönemde rastlanır.

6. Türkiye’de tektonik deprem bakımından en az tehlikeli yerler nerelerdir?

  • CevapTürkiye’de tektonik deprem bakımından en az tehlikeli yerler Tuz Gölü’nün güneyi ile Anamur Burnu arası, Güneydoğu Anadolu’nun güneyi, Doğu Karadeniz kıyıları, Sinop ve Yıldız Dağları çevresidir

7. Depremden korunmak için afetten önce neler yapılmalıdır?

  • CevapDepremden korunmak için afetten önce yapılar dayanıklı hâle getirilmeli, fay hatlarına yerleşim birimi kurulmamalı, evdeki eşyalar duvara sabitlenmeli, deprem çantası hazırlanmalı, deprem konusunda eğitim verilmeli ve deprem tatbikatları yapılmalıdır.

B. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.

  • Cevap:

1. Aktif volkanların büyük bir kısmı……...Büyük Okyanus kıyılarında. …bulunmaktadır.
2. Sel,...aşırı ve ani yağışlar ….sonucunda oluşur.
3. Toprak örtüsünün, bazen kayalar ve tabakaların eğimi doğrultusunda kaymasına… heyelan. ..denir.
4. Ülkemizde heyelan olayına daha çok… ilkbahar.….mevsiminde rastlanır.
5. Orman alanlarında su baskını daha. azdır.
6. Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’de su baskınından etkilenen insan sayısı, depremden etkilenen insan sayısından daha.. azdır.
C. Haritaya göre aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Kaç numaralı yer deprem bakımından daha az risklidir? Neden?

  • Cevap: I VE III Fay hatları üstündedir.

2. Kaç numaralı yerde volkanik olaylar ve tsunamilerin görülme olasılığı daha fazladır? Neden?

  • Cevap: I ve III. yerlerde. Çünkü hem okyanus kenarındalar hem de deprem bölgesindedirler.

3. Kaç numaralı yerde kasırgaların görülme ihtimali daha yüksektir?

  • Cevap I ve III. yerlerde.

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 266 Cevabı

1.Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisi deprem bakımından tehlikeli bölgelerden değildir?
A) I B) II C) III D) IV E) V

  • Cevap: D

2. I. Kuraklık
II. Sel
III. Deprem
IV. Heyelan
Yukarıdaki afetlerden hangilerinin meydana geleceği zamanın tahmin edilmesi daha zordur?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV

  • Cevap: B

3. Aşağıdaki afetlerden hangisinde insan etkisi yoktur?
A) Sel
B) Taşkın
C) Heyelan
D) Erozyon
E) Volkanizma

  • Cevap: E

4.Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisinde kasırgalara rastlanmaz?
A) I B) II C) III D) IV E) V

  • Cevap: C

5.Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisi birinci derece deprem bölgesinde yer almaz?
A) I B) II C) III D) IV E) V

  • Cevap: E

6. I. Trabzon, heyelandan en çok etkilenen illerdendir.
II. Türkiye’de en çok insanın etkilendiği doğal afet depremdir.
III. Çığ olayına daha çok İç Anadolu’da ve Ege’nin kıyı kesiminde rastlanır.
IV. Ülkemizde su baskınları daha çok yaz döneminde görülür.
Yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV

  • Cevap: A
Bu içeriğe emoji ile tepki ver

Yorum yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.